2017. okt 03.

Hazug mesék

írta: Hildaságok
Hazug mesék

 Képzeljük el, hogy egy napon olyan világban ébrednénk, ahol mindenki kimondaná azt, amit gondol, érez. Vajon meddig működne az a világ? Vajon lenne-e létjogosultsága ott a köznapi életnek? Lehetnének-e hétköznapok? Lehetnének-e társas kapcsolatok? Meg tudnánk-e szokni azt, hogy valaki nem köntörfalaz, hanem a szemünkbe mondja azt, amit nem akarunk hallani? Jobban szeretnénk-e vagy gyűlölnénk egymást? Ha látszanának a gondolataink, akkor élhetőbb hely lenne a világunk?

Ha a szülő azt mondaná a gyerekének, hogy nem bírlak ma elviselni, mert fáradt vagyok, nincs kedvem a butaságaidhoz. Ha feleség nem hivatkozna fejfájásra a szeretkezés ürügyeként, hanem egyszerűen azt mondaná, unlak már kedvesem és nem is vagy már túl vonzó a számomra. Vagy épp fordítva: a férj mondaná azt a párjának, hogy elhanyagolt vagy, gusztustalan a zsíros hajad, és a bőröd is plöttyedt, nincs kedvem hozzád. Milyen lenne ekkor a világ? Elgondolkoznánk és változtatni próbálnánk?

Ha a főnöknek mernénk nemet mondani, mert semmi kedvünk egy újabb túlórához, amikor tudjuk, hogy ő valahol a szeretőjével hetyeg vagy épp pornót néz a laptopján, közben pedig lazán bennünket szekál. Ha kollégáinknak megmondanánk, hogy tudjuk, hogy nem jobbak nálunk, sőt! Ne várjanak elismerést, mert a munkájuk vacak, hiába próbálnak elismerést kicsikarni bárkiből, az erőfeszítés mit sem ér, ha nincs mögötte tudás és tehetség.

Ha bármikor mernénk nemet mondani arra, amit jófejségből nem merünk visszautasítani, inkább lenyeljük a békát, nem mondjuk, hogy oldd meg a gondjaid te magad és ne panaszkodj már fűnek-fának, mert az szánalmas és úgysem tud senki segíteni, ha te nem akarsz önmagadon változtatni.

Mi lenne, ha a szavak életre kelnének és úgy folynának ki a szánkon, hogy nem tudnánk nekik megálljt parancsolni? Megváltozna a légkör körülöttünk? Szeretnénk ilyen közegben élni? Könnyebb lenne vajon így élni?

És akkor még nem beszéltem a kegyes hazugságokról…A betegségeinkről, amikről nem akarunk tudomást venni, de az orvos közölné velünk, mert neki is kényszeres igazmondása lenne, hogy nagyjából egy évünk van hátra. De ha nem hallgatunk rá és titokban cigarettázunk, iszunk, stresszelünk tovább, akkor alig fél év….

Az igazság nem más, mint bátorság. Vállalható-e mindenkor, ez a kérdés lényege. Minden sejtünkbe kódolva van a hazugság. Minden pillanatban, minden helyzetben két út közül választhatunk, vagy kimondjuk vagy elhallgatjuk a valótlant. És mérlegelünk…Azt fontolgatjuk, hogyan járunk jobban. Nem, nem szeretnénk mindent hallani, szívesen behúzzuk fülünket – farkunkat és nem vállaljuk fel a véleményünket, nem vállaljuk fel azt, hogy konfrontálódni kelljen, mert attól félünk, hogy elveszítjük a másikat, a munkahelyünket, a barátunkat és bárkit, akinek igazat mondunk. Az élet legtöbb területén hagyjuk magunkat kihasználni, mert kolduljuk a szeretetet, a figyelmet, az elismerést. Ezért képesek vagyunk odaadni halhatatlan lelkünket, és ordítva kiabáljuk, hogy szeressenek bennünket, mert mi jók vagyunk, jót akarunk és azért, hogy elfogadjanak, bármire képesek vagyunk. Szeretettel vesztegetjük meg a másikat, álkedvességgel bombázzuk, a figyelmünk álságos, rövid ideig tart, talán csak addig, amíg észrevesszük, hogy lesnek bennünket.

Szeretetéhes koldusok vagyunk a nap minden percében. Ezért nyeljük le a békát, nem is a békát, az egész tavat békákkal együtt, elhallgatjuk, ha megaláznak minket, hagyjuk, hogy sértéseket vágjanak a fejünkhöz, vagy pedig a szeretet, a szerelem, netán a barátság nevében kifosszák érzelmeink kincseskamráját.

Nehéz jó embernek maradni a hétköznapok forgatagában. Mindig lesznek olyanok, akik szemében rosszak, gyengék, szánalmasak leszünk. Tehetünk értük bármit. A legnehezebb az, hogy ezt valahogy képesek legyünk lerázni magunkról. Lepergetni, mint falról a meszet. Azért, hogy az az ócska köpeny, amit évek, évtizedek óta hordunk, amit megfelelésnek neveznek, mielőbb a kukába kerüljön.

Senkinek soha nem kell megfelelnünk. Nem kellene. Egyedül csak önmagunknak. Ekkor lennénk függetlenek és szabadok. Ideje lenne már letenni a béklyót. Mielőtt még az megfojt bennünket.

Szólj hozzá