2021. máj 30.

Gyerekeinkért

írta: Hildaságok
Gyerekeinkért

 Ezekkel a napokkal, amelyeket egy évben egyszer nagy csinnadrattával tartunk, az a baj, hogy hamisakká lesznek, ha nem teszünk másként az év többi napján.

Ma mindenki, aki teheti, programot szervez a gyerekének, elviszi valamilyen rendezvényre, ha van, vagy ajándékot ad gyerekének. Mert ez így dukál, mert a gyerekek ünnepe van. Az ünnepek viszont jelzik, hogy, hogy vannak egyszerű, jelentéktelen hétköznapok is bőségesen. Gyerekeink mellettünk, velünk élnek és lassan elfelejtjük meghallgatni, észrevenni őket. A szülő-gyerek kapcsolatnak millió összetevője van. Világra hozzuk őket, gondoskodunk róluk, megvesszük, ami fontos, és biztosítjuk nekik a családot, amely nélkül nem lennének egészek. Ez a minimum, hiszen mi hívtuk őket világra.

Az utóbbi években viszont egyre gyakrabban tapasztalható, hogy érdemben nem figyelünk a gyerekekre.  NEM beszélgetünk velük. A törődés nem azt jelenti, hogy folyton a nyakukon lógunk, tutujgatjuk, a széltől is óvjuk őket vagy netán rángatjuk programról programra. A mindent megveszünk nekik témakört most nem is említem. A figyelem annyit jelent, hogy gyerek szavait, gesztusait, cselekedeteit odafigyeléssel követjük. Nem sablonosan, nem a megetted az ebédet az oviban, suliban kérdéssel. Gondoljunk már bele! Miért fontos ez? Éhenhalás szélén van a gyerek? Aligha. És emellett otthon megetetjük.

Amikor még századik hintázást is kiköveteli, meg a ki tudja hányadik felesleges apróságot, és mi hajlunk rá, mert nyugtot akarunk, meg persze négyszáz forint nem pénz, akkor vajon elgondolkodunk-e azon, hogy figyeltünk-e a gyerekünkre igazán. A gyerekek nagy része folyton beszél, és örül, ha meghallgatják. A kocsiból ki és kocsiból be-nevű rohanós élet során nehéz minden szavát inni. Mégis fontos, mert gyereklétének ezek a lényeges pillanatai. Neki minden nap gyereknap van, és egyik nap sem megismételhető. Nem fontos, hogy elvittük-e játszóházba, állatkertbe harminckétszer, nem fog emlékezni rá. Arra fog, hogy anya vagy apa meghallgatta-e, megölelte-e vagy mesélt-e neki esténként.

Az iskolában, ha megkérdem, szoktatok-e beszélgetni, egyre kevesebb gyerek mond igent. A legtöbben kibökik a legfájdalmasabbat: nem nagyon, mert szüleik telefonoznak, gépeznek. Nem az derül ki, hogy sokat dolgoznak, még ha ez így is van, hanem hogy lógnak egy kütyün, miközben hagyják, hogy a gyerek is ezt tegye.

Egy gyerekkel lenni sokszor fárasztó. Nem az lenne a szülő dolga, hogy folyton kieszeljen neki valamit, hogy ne unatkozzon, hanem, hogy vonja bele a közös életükbe. Igenis lehet együtt főzni, vagy csak a konyhában sertepertélni a gyereknek, lehet a kertben kapálni, gazolni, anélkül, hogy rásütnénk, hogy gyerekmunka. Miközben ezeket tennénk, még az együtt hallgatás is erősítené a kapcsolatunkat. Hát még a beszélgetés.

Nem a problémáinkat kell rájuk tolni, hanem csak egyszerű dolgokat megvitatni, hiszen az élet sem mindig világmegváltó dolgok sorozata. Erre sokan azt mondanák, minden közös cselekvést vita előzne meg, mert a gyerek nem akar leválni a telefonról vagy tabletről. Eleve könnyebb dolgunk lenne, ha nem hagytuk volna rátapadni. Mégis úgy hiszem, hogy a legtöbb gyerek, főleg kisebb korban, szeret a szülővel lenni. Ha mesélünk neki a régi életünkről, a gyerekkorunkról, a nagyszülőkről, akkor közelebb kerülhetünk a lelkünkhöz. A gyerek a szülő mellett biztonságot akar. Az a fontos neki, hogy tudja, mindig vigyáznak rá, ha hibázik, elfogadják, és nem szégyenítik meg. Ha túllépné a határt, amit meg kell szabni neki, akkor a következményeivel neki kell számolnia.

A határok értük vannak. Mi felnőttek is tudjuk, hogy a szabadság illúzió. Nem rohanunk szembe kedvünk szerint a forgalommal, mert bajba kerülünk. A gyerekeinknek is ezt kell megtanítanunk. Nem azt, hogy tetteinek következményeiért a külvilág a hibás. És majd mi kimossuk őket azokból bajokból, amiket ők okoztak, pedig figyelmeztettük őket.

A szeretet nem más, mint a figyelmünk áradása. Mindig mindenkor. Akkor is, ha nincs kedvünk hozzá. A gyereknek minden nap gyereknap. És elég egy pillanatra lehunyni a szemünk és már nem lesz fontos a társaságunk, a szavunk. A kamasz már átlát rajtunk, és pénzzel megvenni őt nem lehet. Elfogadja majd, hogy a fenébe ne tenné, de legyint, mert megvásároltuk, és ezért nem boldog. A gyereknevelés útján, mint legtöbb úton, visszafelé nem lehet gyalogolni. Jóvátenni az elrontottakat talán sikerül, de gyakran lehetetlen.

Az elmaradt ölelést, dicséretet, érdeklődést nehéz pótolni. Ezt a legújabb technikai eszköz sem teszi meg, hiába hitetjük el magunkkal, hogy mi MINDENT megadtunk a gyerekünknek. Amit adnunk kell és lehet, azt nem árulják a boltban.

 

Gyereknap lesz holnap is. Lehet, hogy lufik nélküli, színtelen, de szeretni és együtt nevetni akkor is lehet. Tegyük meg, mielőtt gyerekünk eltávolodna tőlünk. Mi vagyunk értük és nem fordítva. 

Szólj hozzá