2019. aug 28.

Elfogadni, elismerni, dicsérni, segíteni....Ennyi elég lenne...

írta: Hildaságok
Elfogadni, elismerni, dicsérni, segíteni....Ennyi elég lenne...

Sokszor szoktam arról írni, hogy a mai világban mi lenne a felnőttek feladata a gyermekek életében. Elgondolkodtam azon, vajon így iskolakezdés előtt, mennyire más lehetne minden, ha a gyerekeinket olyasmikre tanítanánk meg, amik nincsenek a könyvekben, amiket nem lehet kiposztolni. Ezekre nem járna jó jegy, a felnőttek nem dicsérgetnék egymást érte, de egy élhetőbb világot teremthetnénk pár jó szóval. Olyan intelmek-féle gyűjtemény lenne ez, mint amilyet István király intézett a fiához, csak egy kicsit csinosítgathatnánk rajta, hogy ma is menő legyen. Jöjjön néhány:

       Tanuld meg, hogy nem te vagy a világ közepe! Sokan vagytok, sokfélék. Mindenkinek más van a lelkében, mást hozott a családjából, más körülmények között él. Fogadd ezt el!

       Ne gúnyold ki a társadat, csak mert neki kevesebb jutott, mint neked! Lehet, hogy nem szép a ruhája, nem kap feleslegesen minden évben új, nagyon drága iskolatáskát hozzá passzoló tornazsákkal és tolltartóval, de ez nem baj. Megeshet, hogy az ő felszerelése díszesebb, értékesebb, mert a fejében van.

       Ne tolakodj folyton, nem csak az első helyen lehet elfoglalni a sorban állásnál. Nem osztanak ajándékot sem az elsőknek, sem az utolsóknak, de attól még bárhol tudsz egy jót nevetni a barátokkal.

       Hagyd szóhoz jutni a másikat, mert a figyelmet te is szereted, akkor valószínűleg más is! A mondanivalód nem vész el, de olykor nem biztos, hogy annyira fontos, mint ahogy te hiszed.

       Légy türelmes, hiszen sok dolgot csak türelem árán érhetsz el! Ha fát ültetsz, nem látod minden nap nőni, mégis cseperedik.

       Légy figyelemmel mások iránt! Ebbe a köszönés is beletartozik. Mindenkinek jól esik, ha észreveszik, ha örülnek neki. Te se légy kivétel!

       Segíts azoknak, akik elakadtak valamiben, hiszen neked is vannak gyengeségeid! Biztosan nem esne jól, ha valaki ezért szánalmasnak tartana.

       Tiszteld magad annyira, hogy nem verekszel az igazadért. Sérelmek mindenkit érnek, tanulj meg bocsánatot kérni, ha meglöksz valakit, vagy tapintatlan vagy vele!

       Ne bánts feleslegesen senkit! A véleményed csak akkor mondd ki, ha hasznára lehetsz a másiknak. Olykor jobb hallgatni.

        Nem kell mindent versenyként megélni. El kell fogadni, hogy vannak nálad jobbak és rosszabbak is bármely tevékenységben.

       Meg kell értened, hogy a győzelem mellett valaki veszít is. A vesztes nem biztos, hogy rosszabb nálad, csak épp aznap nem volt szerencséje.

       Veszíteni bármikor bármiben lehet és szabad.

       Ne szerepelj folyamatosan, mert rajtad kívül másokra is figyelni kell! Lehet, hogy nehéz várakozni, de az alatt esetleg megfigyelheted, mit mondanak mások.

       Nem kell hibátlannak lenned, senki sem az.

       Tévedni, butaságot mondani és csinálni mindenki szokott. Kinevetni, csúfolni nem dicsőség.

       Ne csúfold ki a másikat, mert más, mint te! Lehet kövér, sovány, szemüveges, ügyetlen, csendes, sérült, fogyatékkal élő. Ő is ember, lelke van, ahogy bárkinek!

A sor hosszú. De ha ennyi összejönne, akkor a mindennapi világunk is megváltozna.

Rajtunk áll. Ez is, mint oly sok minden.

Szólj hozzá