2020. már 29.

Nincs időd? Hát most lett!

írta: Hildaságok
Nincs időd? Hát most lett!

 Hányszor mondtuk sietősen, kapkodva, sajnálkozva, ironikusan, kétségbeesetten? Megmondani se lehetne.  Most az idővel az életet kaptuk meg. Hatalmas ajándék ez, még ha sokan képtelenek elfogadni. Időt kaptunk a csendességre, a visszafogott viselkedésre, a türelemre, a gondolkodásra és magára szeretetre.

Időgépbe szállhatott most a világ, amely visszavitt a nem is olyan régen elhagyott életünkbe. Hirtelen előkerültek a régi fényképek, amelyeket még megérinthetünk. A cipős dobozban eddig halomban álltak vagy csak úgy rendezetlenül a fiókban, és már csak néha emlékeztünk a szép fiatal tekintetekre, amelyek tele voltak reménységgel, hittel és akarattal. Annyira váratlanul tört ránk a rossz, hogy fejbe kólintott bennünket. Kinyílt leragasztott szemünk és megláttuk, hogy a régi értékek mentén lehetne most tovább élni. Illúzió? Meglehet. Nem sokára eldől, hogy a megbetegített Föld bolygón tudunk-e egészségesen élni. Elszáll-e a hirtelen jött eufória, amelyben kicsit mindenki jobb akarna lenni?

Visszafelé már nem mehetünk. A régi világ régóta haldoklott, de mi nem akartuk lekapcsolni a lélegeztetőt. Most viszont a kezünket más valaki irányítja.

Időt kaptunk, életet. Megölelhetjük a gyerekeinket, akiket sokszor csak futólag látunk, mert megbújva kis világunkban hagytuk, hogy ők más utakra tévedjenek. Mesélhetünk, beszélgethetünk nagy séták közben. Nem kell rángatni őket a boltban, mert vár a főzés. Birkózhatunk, labdázhatunk vagy csak megpihenve filmet nézhetünk. Melegséget, gyengédséget küld ez az időszak, csak kitárt szívvel és karral kellene fogadnunk.

Időt kaptunk, hogy átgondoljuk, milyen régen nem vettük már észre a barátainkat, idős szüleinket. Nem csak most kell rájuk gondolni. Eszünkbe jut majd, hogy ha tévedtek is, ha sokszor nem dicsértek, megbántottak szavaikkal, csak miattuk élünk, vagyunk. Eljött hát a megbocsájtás ideje. Eljött az önön döntéseink felvállalásának ideje.

Időt kaptunk megszemlélni, milyenek az utak, erdők, tavak, folyók. Tényleg át kell csak rohannunk ezen a világon és szórni magunk után szemetet? Láthatjuk, mit tettünk az állatokkal gőgünk csúcsán. Elvettük, amit el lehetett és közben arról panaszkodunk, hogy mások hogy bánnak a kutyáikkal, macskáikkal.

Hagytunk helyet, teret másoknak?

Időnk van most sok mindenre. Háború ez? Dehogy. A boltok tele vannak, nem éhezünk, nem fázunk, nincsenek lőtt sebeink. Háború önmagunkkal. Tudunk-e még emberségesek maradni?

A 21. század embere elképzelhetetlennek tartotta, hogy korlátozzák valamiben. A lehetőségeink, a pénzünk, az utazásaink, a szórakozásaink végtelennek tűntek. És most kiderült, nem tehetünk meg mindent. A szabad akarat, a döntés arra korlátozódik, ami észszerű. Vagy ha nem, akkor nagy árat fizetünk érte.

Nincs visszaút. Gondolkodhatunk, rágódhatunk, elfogadjuk-e, hogy változni kell. Ha nem sikerülne, biztos nem ússzuk meg ennyivel. Jönnek majd más vírusok, más katasztrófák.

De jó lenne, ha megállnánk, szeretnénk és törődnénk!

 

 

Szólj hozzá